Waarom PLM van vitaal belang is voor jouw productiebedrijf

  • 07/06/2024

In een tijdperk van toenemende digitalisering en stijgende klantverwachtingen worden productiebedrijven geconfronteerd met steeds grotere uitdagingen. Klanten eisen snellere levering, lagere prijzen en betere kwaliteit in een competitieve markt, terwijl producten tegelijkertijd complexer worden. De integratie van geavanceerde software en elektronica in traditionele mechanische onderdelen heeft de spelregels veranderd. Hierdoor zijn bedrijven gedwongen hun processen te optimaliseren en de productie te stroomlijnen om aan deze verwachtingen te voldoen. 

De grootste uitdagingen voor productiebedrijven

    We hebben onze klanten gevraagd naar hun grootste uitdagingen, en zij noemden onder andere: 

  • "De manier waarop we werken kan worden verbeterd."
  • "Onze kwaliteit voldoet niet aan de gewenste standaard; foutieve productie leidt tot veel afval."
  • "Onze doorlooptijden zijn te lang." 

Hoe kan PLM helpen en waarde toevoegen?

PLM is een systeem dat gegevens van verschillende bronnen centraliseert en talrijke datatypes ondersteunt, waardoor waarde wordt gecreëerd door deze centralisatie. Problemen ontstaan vaak door een silo-gebaseerde organisatiestructuur, waardoor PLM essentieel is.

Deze silo's kunnen gebieden omvatten zoals kwaliteitsplanning, BOM's en configuratiebeheer. Elke silo bevat gegevens en wordt vaak beheerd in Excel sheets, afhankelijk van gegevens uit andere silo's. Coherentie tussen deze silo's is dus cruciaal om een enkele bron van waarheid te garanderen.

Hier wordt datacentralisatie essentieel. PLM speelt een sleutelrol door onder andere het volgende te bieden:

Beheer van alle gegevens met betrekking tot productdefinitie en digitale traceerbaarheid

Je kan het ontwikkelingsproces van een product met meerdere goedkeuringsfasen effectief beheren. Wanneer je engineeringteam een CAD-model presenteert dat niet wordt goedgekeurd vanwege ontwerpproblemen of niet-naleving van voorschriften, wordt het model teruggestuurd naar het ontwerpteam voor herziening.

PLM speelt hierbij een cruciale en bepalende rol door een gestructureerde feedback- en controlesysteem te bieden, dat zorgt voor efficiënte communicatie en behandeling van wijzigingen. 

Alle processen voor de behandeling van productgegevens

Met PLM voorkomt jouw bedrijf silostructuren door een geïntegreerd platform te creëren waar gegevens worden gedeeld tussen essentiële functies en processen. In een op silo's gebaseerde structuur is digitale traceerbaarheid vaak niet haalbaar, terwijl dit een cruciale vereiste voor de industrie kan zijn. Door deze silo's te doorbreken en een gemeenschappelijk platform voor gegevensdeling op te zetten, werk je efficiënter en transparanter.

Dit houdt in dat alle gegevens centraal worden verzameld, in plaats van verspreid over silo's, waardoor bij die laatste belangrijke informatie gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien. 

Bijvoorbeeld:

Een enkel onderdeel in je productiebedrijf kan in meerdere stuklijsten (BoM's) voorkomen, zoals in de Engineering BoM, Manufacturing  BoM en Service BoM. Traditioneel moet je bij wijzigingen dit onderdeel handmatig aanpassen in alle BoM's. Als de gegevens niet overal consistent zijn, kunnen er later in het productieproces fouten en misverstanden ontstaan. Zelfs met één enkel onderdeel is het moeilijk om gegevens coherent te houden, en met honderden of duizenden onderdelen is dit bijna onmogelijk, vooral als deze in verschillende BoM's of eindproducten voorkomen. Dit maakt het beheer en bijwerken van gegevens uiterst complex.

PLM in samenwerking met ERP

De optimale samenwerking tussen engineering en productie ontstaat door het integreren van een PLM-systeem met ERP. Wij zijn ervan overtuigd dat PLM net zo essentieel is als ERP en dat hun samenwerking nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie creëert, van ontwikkeling tot productie, waardoor je een concurrentievoordeel behaalt.

Conclusie

De integratie van PLM en ERP vormt een technologische sprong die jouw bedrijf een voorsprong op de concurrentie biedt. Door deze systemen te combineren, kan het bedrijf soepel door complexe productontwikkelingsprocessen navigeren, toeleveringsketens optimaliseren en inspelen op de groeiende markteisen. Deze synergie tussen PLM en ERP opent de deur naar efficiëntere workflows, verlaagt kosten en verbetert de productkwaliteit, wat cruciaal is om concurrerend te blijven. Hierdoor waarborgt jouw bedrijf niet alleen huidig succes, maar ook toekomstige groei, terwijl het een stap voor blijft op de concurrentie.

Laten we praten over PLM

Spreek vrijblijvend met een van onze experts over PLM en ontdek hoe het waarde kan toevoegen aan jouw bedrijf. Vul het formulier in, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief