5 manieren om kosten te besparen door de herbruikbaarheid van jouw productontwerpen te vergroten
De ontwerpfase is een cruciaal onderdeel van de levenscyclus van je product, omdat het een grote invloed heeft op al het andere dat met het product te maken heeft, inclusief de herbruikbaarheid ervan. Hoe kan jouw bedrijf de herbruikbaarheid van productontwerpen verbeteren? Hier zijn vijf effectieve strategieën om je op weg te helpen en tegelijkertijd je kostenstructuur te optimaliseren.
1. Denk modulair
De basis van herbruikbaarheid ligt in modulair denken. Dit betekent dat je jouw producten opsplitst in afzonderlijke modules die herhaaldelijk en in verschillende producten kunnen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van eenzelfde type raam of deur in meerdere voertuigmodellen. Dit beperkt niet alleen de complexiteit van jouw ontwerpproces, maar vermindert ook productiekosten doordat je minder dubbel werk uitvoert en efficiënter gebruik maakt van materialen.
Modulariteit helpt bedrijven om flexibel in te spelen op veranderende marktvraag en productontwikkelingen te versnellen. Het gebruik van gestandaardiseerde modules verlaagt bovendien de kosten voor onderzoek, ontwikkeling en testen, waardoor innovatie sneller en goedkoper wordt.
2. Standaardiseer componenten
De volgende stap in het verhogen van herbruikbaarheid is standaardisatie. Herbruikbare onderdelen die consistent zijn in specificaties kunnen over verschillende producten heen worden gebruikt. Stel dat een specifiek type schroef of connector is goedgekeurd; door die vast te leggen als standaard in alle productlijnen, verlaag je de behoefte aan diverse varianten. Dit bekort ontwerpcycli en verlaagt productiekosten aanzienlijk. Bovendien leidt het bestellen van grotere hoeveelheden van die standaardartikelen vaak tot kortingen.
Daarnaast maakt standaardisatie productieprocessen inzichtelijker en beter beheersbaar. Als je bijvoorbeeld dezelfde schroeven gebruikt voor verschillende producten, kan je ook dezelfde schroevendraaier gebruiken. Het zorgt ervoor dat meerdere teams eenvoudiger kunnen samenwerken en dat nieuwe ontwikkelingen consistent met bestaande processen blijven.
3. Vereenvoudig jouw productieprocessen
Herbruikbare onderdelen en modules minimaliseren complexiteit in de productie. Wanneer ontwerpkeuzes worden gestandaardiseerd, ontstaan efficiëntere productieworkflows met minder varianten. Dit verlaagt de productiekosten doordat opstellingstijden korter worden en productieprocessen gestroomlijnder verlopen.
Bovendien helpt minder variatie in componenten om de consistentie te verbeteren en defecten aanzienlijk te verminderen. Zo creëer je productieomgevingen die minder foutgevoelig zijn en de productkwaliteit verbeteren.
4. Houd de voorraadkosten onder controle
Met een betrouwbare set aan herbruikbare componenten heb je minder opslagruimte nodig en vermijd je overvolle magazijnen. Dit verlaagt niet alleen de kosten van opslag, maar ook het risico op veroudering en verspilling. Daarnaast kan je met een gereduceerde hoeveelheid componenten veel efficiënter plannen, wat resulteert in betere vraagvoorspellingen en geoptimaliseerde voorraadniveaus.
Het minimaliseren van voorraadverspilling maakt bedrijven wendbaarder en minder afhankelijk van onvoorspelbare factoren in de toeleveringsketen, zoals leveringsproblemen of fluctuerende grondstofprijzen.
5. Maak onderhoud eenvoudiger en efficiënter
Herbruikbare producten vereenvoudigen ook onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Door het gebruik van standaardonderdelen kunnen reserveonderdelen breder worden ingezet, wat niet alleen de onderhoudskosten verlaagt, maar ook reparaties versnelt. Voor klanten betekent dit een grotere betrouwbaarheid en snellere service. Bovendien vermindert het de behoefte aan verschillende onderdelen in de onderhoudsvoertuigen.
Daarnaast zorgt herbruikbaarheid voor minder verschillende versies van vervangingsonderdelen, wat opslagcomplexiteit verlaagt en kosten voor aftersales support minimaliseert. Dit wordt belangrijker naarmate klantenservice en onderhoud een grotere rol spelen in het bedrijfsmodel.
Dus, hoe kan je deze 5 strategieën implementeren?
Een strategie gericht op herbruikbaarheid vraagt om een holistische aanpak, waarbij technologie een cruciale rol speelt. Een Product Lifecycle Management (PLM) systeem, zoals PTC Windchill, kan het proces naar maximale herbruikbaarheid ondersteunen. Met centrale dataopslag en mogelijkheden zoals modulair beheer, versiecontrole en overzichtelijke workflows, geeft het bedrijven de tools om consistent en efficiënt te werken.
PLM helpt bij de implementatie van modulariteit en standaardisatie door alle onderdelen, ontwerpen en processen centraal vast te leggen. Hierdoor is informatie altijd toegankelijk, worden workflows gestroomlijnd en worden inefficiënties geminimaliseerd. Bovendien biedt PLM de flexibiliteit om met veranderende markteisen mee te bewegen, wat de adoptie van herbruikbare ontwerpen verder versterkt.
Wil je inzicht krijgen in hoe jouw bedrijf herbruikbaarheid kan toepassen om kosten te besparen en duurzame waarde te creëren? Overweeg dan een PLM-systeem en ontdek hoe technologie het verschil kan maken. Laat experts je begeleiden naar een toekomst met efficiëntere productieprocessen en meer innovatiekracht en vraag een discovery workshop aan om te ontdekken hoe je PLM kan inzetten binnen jouw bedrijf.
Laat je gegevens achter en krijg meer informatie over herbruikbaarheid van productontwerpen.