Van CAD en PDM naar PLM
We merken dat veel productiebedrijven een CAD-oplossing hebben en sommige een PDM-oplossing - terwijl de overgrote meerderheid waarde zou kunnen halen uit een geïntegreerde PLM-oplossing. Maar wat is precies het verschil? En welke waarde levert het voor jouw bedrijf op om er helemaal voor te gaan en een PLM-oplossing aan te schaffen die geïntegreerd is met jouw andere IT-oplossingen? Vind je antwoord hier.
Wat is PDM?
PDM-systemen (Product Data Management) zijn doorgaans ontworpen om gegevens van een toepassing of installatie te beheren. Een typisch voorbeeld hiervan is de "bestandsbeheerder" die bij een CAD-systeem hoort. Deze kan niet alleen de bestanden en gebruikersrechten binnen het CAD-systeem beheren, maar ook het versiebeheer van de gegevens.
Hoewel PDM-systemen soms ook voor documentbeheer worden ingezet, blijkt vaak dat er betere oplossingen beschikbaar zijn zodra men buiten het oorspronkelijke productidee treedt.
Wanneer er meer disciplines bij betrokken raken, zoals een abstracter begrip van "product", wijzigingsbeheer of het beheer van serienummers, worden de beperkingen van veel PDM-systemen snel duidelijk.
Het draait uiteindelijk om het doel waarvoor het systeem wordt ingezet, eerder dan om de mogelijkheden van het systeem zelf. Voor bedrijven die enkel een eenvoudige tool voor bestands- en versiebeheer nodig hebben, volstaat een PDM-systeem. Wanneer een bedrijf echter grotere ambities heeft, kan een PLM-systeem, dat integreerbaar is met andere bedrijfssystemen, een betere oplossing bieden.
Wat is PLM?
PLM, of Product Lifecycle Management, is een uitgebreid systeem voor het beheren van gegevens en inzichten gedurende de gehele levenscyclus van een product. Van het initiële marktonderzoek en specificatiedocumenten tot aan regelgeving en eerste ontwerpproposities, alles wordt beheerd binnen het PLM-systeem.
Test- en meetrapporten, analyseresultaten, voorkeurs- en alternatieve onderaannemers, daadwerkelijke ontwerpgegevens, versiebeheer, goedkeuringsprocessen, meldingen en visuele communicatie met betrekking tot het product kunnen allemaal worden gecentraliseerd in één enkel systeem.
In wezen is het doel om alle administratieve processen te beheren die een product doorloopt voordat het op de markt kan worden gebracht. Dit omvat:
- Het bieden van een basis voor technische documentatie.
- Het beheren van samenwerkingen met externe stakeholders.
- Het toezicht houden op stuklijsten (BoMs) in verschillende versies, zoals ontwerp en productie BoMs, alternatieve versies voor productie in verschillende soorten faciliteiten, onderhouds BoMs en aangepaste BoMs.
- Het afhandelen van alle kwaliteitsaspecten tijdens de productie, inclusief het verzamelen van probleemrapporten.
Daarnaast omvat het het beheren van serienummers en het omgaan met aspecten die relevant zijn in de operationele fase. Zelfs na de productlancering is het verzamelen van gegevens en gebruikersfeedback over de praktische prestaties cruciaal, zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik. Deze gegevens kunnen de basis vormen voor kwaliteitsbeheer en -verbetering, wat invloed heeft op de uitkomst van garantieclaims. Ten slotte, wanneer het product het einde van zijn levensduur bereikt, moet het PLM-systeem informatie bieden over de productcompositie en recyclingmogelijkheden.
Natuurlijk omvat het PLM-systeem alle functionaliteiten van een PDM-systeem.
Een PLM-systeem zorgt ervoor dat het bedrijf de maximale waarde haalt uit productgegevens en de bijbehorende processen. Wanneer het wordt geïntegreerd met het ERP-systeem van het bedrijf, kunnen er tal van synergieën worden gerealiseerd. Dus, als jouw bedrijf ambities heeft, is het essentieel om een 'digitale rode draad' over afdelingen te creëren om een concurrentievoordeel te behouden.
Wat is het verschil tussen PDM en PLM?
PDM is een kleiner onderdeel van PLM. De totale PLM-visie is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe elementen en voordelen naarmate meer en meer bedrijven profiteren van het volledige gebruik van gegevens. De mogelijkheden van de 'digital twin' en ERP-integratie zijn onmiskenbaar voor de moderne productieorganisatie.
Het verschil is ambitie.