Jouw duurzaamheidsreis starten: tracering en rapporteren

  • 11/06/2024

In het snel evoluerende zakenlandschap van vandaag worden bedrijven steeds vaker geconfronteerd met een veelheid aan regels die betrekking hebben op milieu-, sociale en bestuursaspecten (ESG). Van strenge milieubeschermingsmaatregelen tot mandaten voor maatschappelijke verantwoordelijkheid en richtlijnen voor goed bestuur, het gebied van ESG is zowel breed als complex. Er komt een moment in de groei van elke organisatie waarop deze zaken niet langer terzijde kunnen worden geschoven. Of het nu komt door naleving van regelgeving, eisen van investeerders of verwachtingen van consumenten, de noodzaak om actief bezig te zijn met en te rapporteren over duurzaamheidskwesties wordt onvermijdelijk voor bedrijven in alle sectoren.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een van die regelgevingen die onlangs is geïmplementeerd als het regelgevingskader van de EU dat de nadruk legt op milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) rapportage. Het is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en zal deze uiteindelijk vervangen. Meer dan 50.000 bedrijven zullen binnenkort aan deze standaarden moeten voldoen. De kans is groot dat jouw bedrijf daarbij zit.

The Corporate Sustainability Reporting Directive: een nadere blik

De EU heeft deze maatregel niet alleen ingevoerd om:

  • talrijke duurzaamheidsrapporten te genereren voor het gemak van investeerders, belanghebbenden en het publiek bij het vergelijken van niet-financiële gegevens* tussen bedrijven;
  • financiële en duurzaamheidsrapporten eindelijk op één lijn te krijgen.

*Aspecten zoals sociale impact, duurzaamheid op milieugebied, mensenrechten, diversiteit in bestuur en anticorruptiemaatregelen.

Er is een veel groter doel, namelijk het stimuleren van duurzame groei. Op de lange termijn zal de EU CSRD de klimaatneutraliteitsdoelstelling van de EU voor 2050 en de Europese Green Deal doelstellingen ondersteunen.

Duurzaamheid is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor bedrijven. Het biedt strategische voordelen zoals een betere merkreputatie en sterkere klantrelaties, omdat klanten steeds meer waarde hechten aan milieu- en sociale verantwoordelijkheid. Het tonen van een toewijding aan duurzame praktijken kan een bedrijf een concurrentievoordeel geven bij offertes en onderhandelingen. Bovendien besparen duurzame activiteiten kosten door efficiënter gebruik van hulpbronnen en minder afval. Door zich aan te passen aan wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen kunnen B2B-bedrijven zich aanpassen aan veranderingen in de regelgeving, risico's beperken en succes op lange termijn garanderen.

Hoe meet je duurzame prestaties?

Toch moet er gerapporteerd worden. Vaak is het geen taak die de populariteitswedstrijden in de bedrijfswereld wint. Het is net als zoeken naar een naald in een hooiberg, alleen bestaat de hooiberg uit spreadsheets en is de naald de precieze gegevens die je nodig hebt. Bovendien zijn de benodigde gegevens verspreid over verschillende afdelingen, van engineering tot finance. Het proces kan aanvoelen als een marathon die zowel uithoudingsvermogen als geduld vereist.

Het goede nieuws is dat er hulpmiddelen beschikbaar zijn die het je gemakkelijker maken om te rapporteren over sociale en milieukwesties. Het is niet alleen een goede zaak, maar het stelt je ook in staat om gebieden met potentiële risico's en groeikansen te identificeren.

Microsoft Cloud for Sustainability biedt een reeks oplossingen op maat om organisaties in diverse branches te helpen bij het moeiteloos monitoren, rapporteren en inzichtelijk maken van jouw ecologische voetafdruk. Met gebruiksvriendelijke dashboards kan je visualiseren hoe emissies zijn gekoppeld aan verschillende aspecten van jouw bedrijf. Microsoft Sustainability Manager maakt deel uit van de suite en helpt je bij het bewaken en beheren van jouw duurzaam milieutraject van begin tot eind.

Bovendien worden extra functies geïntegreerd in bestaande software, zoals alle toepassingen in de Dynamics 365-stack. De meest recente update bevat de mogelijkheid om duurzaamheidsgegevens, zoals de uitstoot van broeikasgassen, bij te houden en te rapporteren.

Succesfactoren bij het bijhouden van duurzaamheid

Het verzamelen en consolideren van gegevens over de verschillende afdelingen van een organisatie is een kritieke stap in duurzaamheidsrapportage. Het beheer van duurzaamheidsgegevens is echter een complexe taak die vaak een uitdaging vormt vanwege de ongelijksoortige aard van gegevensbronnen en -formaten. Onze krachtige oplossing 9A Smart Insights stelt organisaties in staat om eenvoudig gegevens uit verschillende bronnen te integreren in een uniform platform, waardoor een holistisch beeld ontstaat. Een aantal van onze klanten heeft 9A Smart Insights al gebruikt om dynamische duurzaamheidsdashboards te maken, waarmee ze hun impact op het milieu kunnen monitoren, rapporteren en weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

Als je de last van CSRD-rapportage wilt verlichten en jouw duurzame bedrijfsvoering wilt verbeteren, nodigen wij je uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we kijken naar een oplossing die perfect aansluit bij de behoeften van jouw organisatie, zodat je je gemakkelijker kan richten op wat het belangrijkst is - het opbouwen van een duurzame, welvarende toekomst.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief