Hoe start je met Industrial Internet of Things (IIoT) op de fabrieksvloer en het belang van OEE
Wil jij de mogelijkheden van Industrial Internet of Things ontdekken, maar weet je niet hoe je eraan begint? De stap naar Industrial Internet of Things kan voor sommige maakbedrijven groot en ingewikkeld lijken. Er komt nogal wat kijken bij een full blown toepassing van IIoT, maar het goede nieuws is dat het ook stapsgewijs kan. Hoe start je met IIoT en wat is ervoor nodig?
Overall Equipment Effectiveness
De mogelijkheden binnen IIoT zijn quasi oneindig, de technologie zelf vormt nog amper een probleem en zo kan je zowel producten als processen connecteren. Indien we kijken naar hoe je IIoT kan inzetten op de fabrieksvloer (het connecteren van processen), is er één belangrijke component die elk maakbedrijf bezighoudt, namelijk de OEE (Overall Equipment Effectiveness).
Met OEE probeer je de efficiëntie van het productieapparaat in kaart te brengen. Als je een OEE score van 100% hebt, betekent dit dat je enkel goede stukken produceert, zo snel als mogelijk, zonder stoptijden. Dus 100% kwaliteit, 100% performantie, 100% beschikbaarheid. Het meten van OEE is een best practice binnen een productieomgeving, omdat het toelaat om onderliggende verliezen te meten en zichtbaar te stellen en zo systematisch gerichte verbeteringen door te voeren.
Je mag de OEE waarde niet zien als een absoluut doel, maar als een manier om continue te verbeteren. Het is dan ook belangrijk om realistische doelen te stellen en er stap voor stap naartoe te werken.
Think big, start small, scale fast
Zoals vooraf aangehaald probeer je met de OEE de efficiëntie van het volledige productieapparaat in kaart te brengen.(think big) Eens die OEE inzichtelijk is, kan je concreet zien wat er speelt in jouw fabriek, de onderliggend problemen detecteren en er gericht actie aan koppelen.
Om tot bovenstaande te komen, is het belangrijk om de eerste stap te zetten (start small). Dat doe je door te starten met de data die voorhanden is en gaandeweg meer data binnen te trekken, bijkomende sensoren te installeren en extra machines te koppelen (scale fast).
De meeste bedrijven hebben al heel wat data beschikbaar, op PLC’s, op locale databases, of kwaliteitssystemen, in het MES of ERP. Het grote probleem is echter dat de data in die systemen niet vlot bereikbaar zijn, niet onderling gekoppeld zijn en dat er vaak tijdsynchronisaties ontbreken (timestamps). Hierdoor staan de data op zichzelf, ontbreekt de context en de interpreteerbaarheid, en is het moeilijk om die data inzichtelijk te maken.
Het is vaak baanbrekend om te zien welke schat aan informatie boven water komt wanneer je deze simpele stap realiseert.
Eens je de nodige parameters capteert, kan je aan de hand van een OEE dashboard optimalisaties doorvoeren. Vooraleer je echter kan optimaliseren, moet je nog enkele stappen volgen. Als maakbedrijf kan je klein starten en geleidelijk aan opschalen, met een duidelijk geformuleerd einddoel in gedachten: think big, start small, scale fast.