Hoe je de inflatie te lijf gaat met IIoT

  • 19/04/2023

De inflatie sloeg hard toe in de afgelopen maanden en jaren. Hoe ga je daar als maakbedrijf mee om? En kunnen digitale technologie en IIoT hier een handje bij helpen?

2022 was een zwaar jaar voor onze maakbedrijven. De inflatie bereikte begin 2022 absolute recordniveaus in Europa en de Verenigde Staten. De naweeën van de COVID-pandemie, het conflict in Oekraïne, de krapte op de arbeidsmarkt, en de energietransitie die zich met horten en stoten aan het voltrekken is; het draagt allemaal bij tot een inflatoir klimaat. Analisten verwachten trouwens dat het volgende decennium er ook een wordt van lage groei en volatiele inflatie.

Inflatie heeft gevolgen voor bedrijven in alle sectoren, maar voor maakbedrijven liggen de zaken vaak nog complexer. Hoge arbeidskosten, stijgende energieprijzen, en een fragiele supply chain drijven de inflatie aan, en dat zijn allemaal factoren die niet zomaar met een vingerknip te bezweren zijn.

Wat kunnen maakbedrijven doen bij inflatie?

De reacties van bedrijven op de stijgende inflatie kunnen variëren. Zo is het uiteraard een optie om de prijzen te verhogen om de stijgende productiekosten te compenseren, ook al is er een limiet tot hoever de klant daarin kan meegaan.

Het klassieke receptenboek in de strijd tegen inflatie vermeldt echter nog twee andere strategieën.

  • Kosten besparen: Dat kan gaan van het zoeken naar goedkopere leveranciers tot het verlagen van de productiekost. De uitdaging hier is om de kostenverlaging niet ten koste te laten gaan van de productiekwaliteit.
  • Productiviteit verhogen: Meer doen met minder, het is de heilige graal van menig maakbedrijf, en het is een manier om de effecten van inflatie te milderen. Ook hier mag sneller werken productiekwaliteit niet in de weg staan.

Kosten besparen en productiviteit verhogen, het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als er twee zaken zijn waar technologie een serieus handje kan toesteken, dan zijn het wel deze twee uitdagingen.

Met technologie doelen we dan vooral op het Industrial Internet of Things (IIoT). Vandaag ontdekken maakbedrijven steeds meer de mogelijkheden van deze technologie. Door hun machines, mensen en processen met elkaar te verbinden en daarvan gegevens te verzamelen, kunnen maakbedrijven efficiënter werken, kosten verlagen, capaciteit verhogen of de productkwaliteit verbeteren.

Kosten verlagen met IIoT

IIoT zal uiteraard de inflatie niet oplossen. Wat het wel kan doen is de impact van inflatie gevoelig beperken. Hoe werkt dat dan concreet? Hieronder alvast enkele mogelijkheden.

Predictive maintenance

IIoT-sensoren kunnen worden ingezet om machines te monitoren en te voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Dit kan helpen om dure, ongeplande stilstanden te voorkomen en om de onderhoudskosten te verlagen.

-> meer informatie omtrent predictive maintenance

Energiemanagement

IIoT kan worden gebruikt om het energieverbruik in real time te monitoren, om energieverspilling te detecteren of om het energieverbruik te optimaliseren.

-> meer informatie omtrent energiemanagement

Kwaliteitscontrole

IIoT-sensoren kunnen worden gebruikt om de productiekwaliteit in real time te bewaken, defecten op te sporen en verspilling tegen te gaan.

-> meer informatie omtrent productkwaliteit

Process monitoring

Met IIoT-sensoren kan je de efficiëntie van machines monitoren. Dat levert je waardevolle data op die je kan inzetten om je processen te optimaliseren en kosten te verlagen.

-> meer informatie omtrent machinestilstanden

Crisisresistent door IIoT

Onze maakbedrijven hebben momenteel te kampen met een volatiele economie. Waar de inflatie de komende jaren naartoe gaat is voorlopig koffiedik kijken. Daarom is het ook zo belangrijk voor onze bedrijven om een zekere mate van crisisresistentie in te bouwen. Het implementeren van IIoT-technologie in je machinepark of productieapparaat kan hierin een belangrijke component zijn. Want hoe volatiel de markt of de inflatie ook is, de productieopbrengsten die IIoT kan veroorzaken blijven hun waarde hebben.

IIoT kan productieprocessen optimaliseren, efficiëntie verhogen en kosten verlagen. Dat staat buiten kijf. Toch is het belangrijk om te vermelden dat IIoT – en digitalisatie bij uitbreiding – niet gratis is. Digitale technologie blijft een investering en het is belangrijk om de kosten en baten vooraf goed te bekijken.

Na 90 dagen bruikbare resultaten met IIoT

Toch hoeft beginnen met IIoT niet onoverkomelijk duur te zijn. Met het 9A Connected Factory & Insights platform van 9altitudes kan je snel je productielijnen inzichtelijk maken en een doorstart maken naar concrete resultaten, een voordeel dat veel grotere IIoT-pakketten missen.

Je nieuwe inzichten kan je vervolgens inzetten om optimalisaties door te voeren, bijvoorbeeld het verminderen van machinestilstanden, het verbeteren van de productkwaliteit, of het verminderen van energieverbruik of afval. Met 9A Connected Factory & Insights kan je al na 90 dagen de eerste inzichten behalen. Zo haal je sneller ROI uit jouw IIoT-project.

Geïnteresseerd in een demo van 9A Connected Factory & Insights? Laat het ons weten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief